dimecres, 29 de gener del 2014

Alguns blogs d'interés / Algunos blogs de interés



Hui vos vull mostrar alguns dels blogs que acostumbre a visitar per trobar diferents materials per a les meues classes d'iniciació musical (amb xiquets de 4 a 6 anys). 

A l'hora de buscar activitats per als meus xiquets sempre he de tenir en compte que encara no saben escriure ni llegir, així que han de ser fitxes amb molts estímuls visuals i que si tenen algun element d'escriure sigui repassant puntets o ratlles. 

A partir d'aquestes activitats m'han anat sorgint idees diverses per poder fer més amenes les classes, però ja vos les ensenyaré més endavant, que no vos vull aclaparar amb molta informació!  

Espero anar afegint més pàgines interessants amb el temps. No perdeu les actualitzacions!

Sense més preàmbuls, que al final vos avorriré, aquí teniu alguns enllaços:

_________________________________________________________________________________


Hoy os quiero mostrar algunos de los blogs que suelo visitar para encontrar diferentes materiales para mis clases de iniciación musical (con niños de 4 a 6 años). 

A la hora de buscar actividades para mis peques siempre tengo que tener en cuenta que aún no saben escribir ni leer, así que deben ser fichas con muchos estímulos visuales y que si tienen algún elemento de escribir sea repasando puntitos o rayas.

A partir de estas actividades me han ido surgiendo ideas diversas para poder hacer más amenas las clases, pero ya os las enseñaré más adelante, ¡que no os quiero atosigar con mucha información!

Espero ir añadiendo más páginas interesantes con el tiempo. ¡No os perdáis las actualizaciones! 

Sin más preámbulos, que al final os aburriré, aquí tenéis algunos enlaces: 





dimarts, 28 de gener del 2014

Unitat didàctica: els intervals / Unidad didáctica: los intervalos

Ja tenim l'entrada preparada per a avuí!! Va per a petits músics però un poc més avançadets, ja que presentem activitats per a un nivell de 4t de Ensenyances Elemental o 1r de Ensenyances Professionals.

Ací vos mostre una de les unitats didàctiques que vaig realitzar per les meves pràctiques com a professora de Llenguatge Musical al Conservatori Professional de Música de València Velluters. 

Vos mostre tots els objectius, continguts, metodologia ... lo que és una Unitat Didàctica (encara que pot ser millor o pitjor eh ....), i alguns exemples d'activitats que podeu realitzar perquè es practiquen i es automatitzen els intervals. A més, alguns truquets que vaig aprendre del meu professor de pràctiques per poder classificar els intervals amb més facilitat i rapidesa. 

Espere que vos agrade!

_________________________________________________________________________________

Ya tenemos la entrada preparada para hoy!! Va para pequeños músicos pero un poco más avanzados, ya que presentamos actividades para un nivel de 4º de Enseñanzas Elementales o 1º de Enseñanzas Profesionales.

Aquí os muestro una de las unidades didácticas que realicé para mis prácticas como profesora de Lenguaje Musical en el Conservatorio Profesional de Música de Valencia Velluters.

Os muestro todos los objetivos, contenidos, metodología... vamos, una Unidad Didáctica (aunque puede ser mejor o peor eh....), y algunos ejemplos de actividades que podéis realizar para que se practiquen y se automaticen los intervalos. Además, algunos truquillos que aprendí de mi profesor de prácticas para poder clasificar los intervalos con mayor facilidad y rapidez. 

Espero que os guste!!!


Unitat didàctica / Unidad didáctica


Amb els exemples de les activitats auditives I, els alumnes deuràn col·locar els diferents bemols, sostesos y becuadres corresponents per a plasmar al paper el que està sentint. 
_________________________________________________________________________________
Con los ejemplos de actividades auditivas I, los alumnos deberán colocar los diferentes bemoles, sostenidos y becuadros correspondientes para plasmar en papel lo que se escucha. 




Els següents enllaços mostren fitxes que podem realitzar amb totes les notes de l'escala per a que els nens automatitzen els intervals desde qualsevol altura. Deuràn fer-se també en sentit descendent.
_________________________________________________________________________________
Los siguientes enlaces muestran fichas que podemos realizar con todas las notas de la escala para que los niños automaticen los intervalos desde cualquier altura. Deberán hacerse también en sentido descendente.


dilluns, 27 de gener del 2014

Portades per als blocs musicals / Portadas para los bloques musicales


Hui vos vull mostrar l'activitat que hem realitzat a classe.

He pensat en fer blocs de fitxes de cada trimestre, a part del llibre que portem a classe (Tan-tan-ta-chan 0), i he demanat a cada alumne que pintaren una fitxa sobre com veien la seva classe de música, o com es veien a ells mateixos.

Ací vos mostre els seus divertits dibuixos! Espere idees per a futures classes!

________________________________________________________________________________

Hoy os quiero mostrar la actividad que hemos realizado en clase.

He pensado en hacer bloques de fichas de cada trimestre, a parte del libro que llevamos en clase (Tan-tan-ta-chan 0), y he pedido a cada alumno que pintaran una ficha sobre cómo veían su clase de música, o como se veían a ellos mismos.

Aquí os muestro sus divertidos dibujos! Espero ideas para futuras clases!








Els instruments de l'orquestra

Per a conèixer i poder distinguir auditivament els diferents instruments que formen l'orquestra, ací us deixe en dos vídeos "Pedro y el Lobo", del compositor rus Serguéi Prokófiev, així com també un slideshare present en el blog de Mª Jesús Camino Rentería, elaborat per una alumna de 2n ESO de la profesora Inmaculada Montesinos. Enhorabona pel treball!

_____________________________________________________________________________________________

Para conocer y poder distinguir auditivamente los distintos instrumentos que forman la orquesta, aquí os dejo en dos vídeos "Pedro y el Lobo", del compositor ruso Serguéi Prokófiev, así como también un slideshare presente en el blog de MªJesús Camino Rentería, elaborado por una alumna de 2ºESO de la profesora Inmaculada Montesinos. Enhorabuena por el trabajo!!




Narrador: Pedro Taibo
Orquesta Sinfónica de RTVE


Los Instrumentos de la Orquesta from Inma Montesinos

Artículo de Amparo Morellà

La música i els més menuts

Hui en dia la música està introduïnt-se en l'educació dels xiquets en edats preescolars ja que és de gran importància per al seu desenvolupament intel·lectual, auditiu, sensorial, del parlar i motriu.

La música és un element fonamental en la primera etapa del sistema educatiu. El xiquet comença a expressar-se d'altra forma i és capaç d'integrar-se activament en la societat, ja que la música els ajuda a conseguir autonomia en les seues activitats habituals.

Aquest art, a més a més, té el do d'acostar a les persones. El xiquet o xiqueta que viu amb contacte amb la música aprén a conviure de millor forma amb altres xiquets. A aquesta edat, de xicotets, la música els encanta; els dóna seguretat emocional, confiança perque es senten compresos al compartir cançons.

Com ja hem dit abans, amb la música l'expressió corporal del xiquet es veu més estimulada. Utilitzen nous recursos ja que intenten adaptar el seu movimient corporal als diferents ritmes d'una obra, contribuint així a potenciar el control rítmic del seu cos, ajudant-los així a millorar la seua coordinació i a combinar diferents tipus de conductes.

Hen de indre en compte que l'educació musical comença sobre tot a casa, moltes vegades per instint, però ràpidament percebem l'estimulació que la música proporciona al bebé (com ja hem dit abans, que ajuda gratament al seu desenvolupament). 

Tenim per exemple, l'efecte Mozart. Estudis científics han demostrat que certes obres d'aquest compositor influeixen en el comportament del bebé, proporcionant a l'infant major desenvolupament intel·lectual i creatiu. Aquest efecte sol començar a tindre eficàcia a partir de la setmana vint de gestació, per tant, la música de Mozart és també molt recomanable per a les embarassades.

Podem trobar molts exemples de grans músics i intel·lectuals que van començar la seua educació musical en edats preescolars i que inclòs rebien estímuls musicals quan encara estaven al ventre de la mare. Com no fer referència al ja nomenat Wolfgang Amadeus Mozart, que als cinc anys d'edat ja composava xicotetes peces per a piano; o al mític Beethoven, que va realitzar la seua primera actuació als set anys i la seua primera composició als onze. Frans Liszt, que va començar a composar als huits anys, o Joseph Haydn, que amb la mateixa edat estava contractat en un dels millors cors infantils europeus. 

Per aquestes raons, anime a tots els pares i mares, tios i ties, germans i germanes, a que integren als més menuts en aquest món tan meravellós que és el de la música. 
_________________________________________________________________________________



Hoy en día la música se está introduciendo en la educación de los niños en edades preescolares ya que es de gran importancia para su desarrollo intelectual, auditivo, sensorial, del habla y motriz.

La música es un elemento fundamental en la primera etapa del sistema educativo. El niño empieza a expresarse de otra forma y es capaz de integrarse activamente en la sociedad, ya que la música les ayuda a conseguir autonomía en sus actividades habituales.

Este arte, además, tiene el don de acercar a las personas. El niño o niña que vive en contacto con la música aprende a convivir de mejor forma con otros niños. A esta edad, de pequeños, la música les encanta; les da seguridad emocional, confianza porque se sienten comprendidos al compartir canciones.

Como ya hemos dicho antes, con la música la expresión corporal del niño se ve más estimulada. Utilizan nuevos recursos ya que intentan adaptar su movimiento corporal a los diferentes ritmos de una obra, contribuyendo así a potenciar el control rítmico de su cuerpo, ayudando así a mejorar su coordinación y combinar diferentes tipos de conductas.

Debemos tener en cuenta que la educación musical comienza sobre todo en casa, muchas veces por instinto, pero rápidamente percibimos la estimulación que la música proporciona al bebé (como ya hemos dicho antes, que ayuda gratamente su desarrollo).

Tenemos por ejemplo, el efecto Mozart. Estudios científicos han demostrado que ciertas obras de este compositor influyen en el comportamiento del bebé, proporcionando al niño mayor desarrollo intelectual y creativo. Este efecto suele comenzar a tener eficacia a partir de la semana veinte de gestación, por lo tanto, la música de Mozart es también muy recomendable para las embarazadas.

Podemos encontrar muchos ejemplos de grandes músicos e intelectuales que comenzaron su educación musical en edades preescolares y que incluso recibían estímulos musicales cuando aún estaban en el vientre de la madre. Cómo no hacer referencia al ya nombrado Wolfgang Amadeus Mozart, que a los cinco años de edad ya componía pequeñas piezas para piano, o el mítico Beethoven, que realizó su primera actuación a los siete años y su primera composición a los once. Frans Liszt, que comenzó a componer a los ochos años, o Joseph Haydn, que con la misma edad estaba contratado en uno de los mejores coros infantiles europeos.

Por estas razones, animo a todos los padres y madres, tíos y tías, hermanos y hermanas, que integran los más pequeños en este mundo tan maravilloso que es el de la música.