dijous, 6 de febrer del 2014

101 jocs musicals / 101 juegos musicales

Hui vos vull parlar d'un llibre que utilitze moltíssim per a les meues activitats a la classe d'iniciació a la música amb els meus petits de 4-5-6 anyets. És 101 jocs musicals, de Ger Storms, de l'editorial Graó.


Podeu trobar tant jocs que desenvolupen habilitats personals, habilitats socials i la creativitat. A més té una pràctica taula on et mostren les edats idònies per a les activitats, el temps que pot durar, els materials i la mida que ha de tenir el grup per poder jugar. 

Vos pase també algunes de les activitats que utilitze jo a les classes, algunes de les quals no apareixen en el llibre. Espere que vos serveixca d'ajuda!!

Pilla-pilla musical.

Materials necessaris: Un instrument per cada jugador, un diari enrotllat, cadires, pissarra i guix .

Descripció del joc: Cada nen escull un instrument. El professor repetirà els noms dels alumnes i dels instruments que té cada un. A continuació ens asseurem en rotgle tots menys un dels alumnes, que estarà de peu al centre amb el diari enrotllat. Un dels companys que estiga assegut ha de dir el nom i l'instrument d'un dels xiquets . Quan això passe el xiquet que haja estat anomenat haurà de tocar el seu instrument i alhora dir el nom d'un altre company i el del seu respectiu instrument. Mentrestant, l'alumne del centre ha d'evitar que això passe i tocar amb el diari al seu company abans que diga el nom d'un altre. Si aconsegueix tocar al company abans que aquest haja anomenat un altre company / instrument s'asseurà amb la resta de companys .

Durada del joc: indefinida. S'acabarà quan es note que els alumnes deixen de prestar atenció .


On sóc?

Materials: una bena per als ulls .

Descripció del joc: se li tapen els ulls a un dels alumnes i se'l situa en un dels cantons de l'aula. La resta haurà de repartirse per qualsevol lloc de la sala sense moure del lloc que estan ocupant. El jugador que porta els ulls embenats dirà el nom d'algun dels jugadors i l'alumne nomenat haurà de fer so en una superfície propera. El xiquet amb els ulls embenats haurà d'arribar fins el seu company seguint el rastre del so.

Durada del joc: seria bo que tots els alumnes participessin com a jugador amb els ulls embenats.


Congelats

Material necessari: un reproductor

Descripció del joc: el professor posa una música que no siga molt sorollosa. Quan sonie aquesta música se'ls demana als jugadors que ballen, boten o correguen de forma lliure per tota l'aula i al ritme de la música. A continuació, el professor pararà la música. En aquest moment els jugadors hauran quedarse quets mantenint la mateixa posició que quan van acabar. Si algun dels alumnes s'ha mogut serà eliminat del grup .

Durada del joc: serà tan llarg com desitgen els xiquets .


Sentir el ritme

Descripció del joc: els xiquets s'asseuran en cercle. El professor demanarà a un d'ells que pense en un ritme senzill i que, sense dir res, reproduixca amb colpets el ritme sobre l'esquena del company que es seu al seu costat. Aquest farà el mateix amb el ritme que haja percebut a l'esquena del company que tingui al costat i així successivament. El joc ha de continuar fins que s'arribe a l'últim jugador. Aquest reproduirà amb palmes el ritme que li ha arribat i la resta d'alumnes haurà comparar-lo amb el ritme inicial .

Durada del joc: fins que es vejz que l'atenció dels alumnes decau.


Dibuixa la música

Descripció del joc: amb el temps de l'hivern, de les quatre estacions de Vivaldi, se'ls demanarà als alumnes que pinten allò que creuen que està representant la música que escolten. En acabar es compararan els dibuixos dels alumnes i se'ls demanarà que conten que han dibuixat .


Joc de memòria

Amb el paper es fan fitxes de mida similar i amb elles es fan parelles . Si fem parelles amb les figures de notes, a una posarem el nom de la figura i a l'altra fitxa el dibuix. Després es "plastifiquen" pels dos costats , d'aquesta manera duraràn més temps.
Depenent del nivell que tinguin es van afegint parelles. Primer només les figures de les notes ( rodona , blanca , negra i corxera ) , després afegir les notes Do , Mi i Sol
El joc és senzill , es posen a terra , o bé sobre una taula totes les fitxes amb les que jugarem cap avall , i els nens , per torns , van aixecant dues fitxes , si formen una parella se la queden i tornen a aixecar 2 fitxes , si no formen parella , passa el torn al següent jugador .


Audició d'acords majors i menors

Objectiu: Que els xiquets comencen a distingir entre els acords majors i els menors mitjançant l'escolta dels mateixos, desenvolupant així el sentit de l'oïda musical .

Activitats: Es tocaran al piano diferents melodies construïdes sobre acords majors i menors intentant que sonin el més alegre o tristos possibles .
Els nens hauran de marcar a la fitxa ( s'adjunta a continuació ) si el que escolten té a veure amb alguna cosa alegre o amb alguna cosa trist , distingint així si l'acord és major o menor.


El joc de les cadires

Objectiu: Que els xiquets assimilen la música i el silenci mitjançant el moviment corporal jugant alhora.

Activitats: Es posa una rotllana de cadires , però podrem una cadira menys dels xiquets que tinguem a l'aula . Posarem la música , i els xiquets hauran ballar al voltant de les cadires al ritme de la música . Quan la música pari , els xiquets hauran de seure en una de les cadires . El xiquet que es quede de peu serà eliminat del joc .


Joc dels instruments

Objectiu: Que els xiquets diferencen els diferents timbres d'instruments mitjançant només l'escolta .

Activitats: Se li dóna a cada xiquet un instrument i se'ls col · locarà en rotllana , menys a un, que es posarà en el centre i amb els ulls embenats . Després, cada xiquet toca un poc el seu instrument , però no simultàniament , sinó en ordre, i el xiquet que estigui al centre haurà d'endevinar quin instrument està sonant.

_________________________________________________________________________________


Hoy os quiero hablar de un libro que utilizo muchísimo para mis actividades en la clase de iniciación a la música con mis peques de 4-5-6 añitos. Es 101 juegos musicales, de Ger Storms, de la editorial Graó. 



Podéis encontrar tanto juegos que desarrollan habilidades personales, habilidades sociales y la creatividad. Además tiene una práctica tabla dónde te muestran las edades idóneas para las actividades, el tiempo que puede durar, los materiales y el tamaño que debe tener el grupo para poder jugar. 

Os paso también algunas de las actividades que utilizo yo en las clases, algunas de las cuales no aparecen en el libro. Espero que os sirva de ayuda!!!! 


Pilla-pilla musical.

Materiales necesarios: Un instrumento por cada jugador, un periódico enrollado, sillas, pizarra y tiza.

Descripción del juego: Cada niño escoge un instrumento. El profesor repetirá los nombres de los alumnos y de los instrumentos que tiene cada uno. A continuación nos sentaremos en círculo todos menos uno de los alumnos, que permanecerá de pie en el centro con el periódico enrollado. Uno de los compañeros que esté sentado debe decir el nombre y el instrumento de uno de los niños. Cuando esto ocurra el niño que haya sido nombrado deberá tocar su instrumento y a su vez decir el nombre de otro compañero y el de su respectivo instrumento. Mientras, el alumno del centro deberá evitar que esto ocurra y tocar con el periódico a su compañero antes de que diga el nombre de otro. Si consigue tocar al compañero antes de que éste haya nombrado a otro compañero/instrumento se sentará junto al resto de compañeros.

Duración del juego: indefinida. Se terminará cuando se note que los alumnos dejan de prestar atención.


¿Dónde estoy?

Materiales: una venda para los ojos.

Descripción del juego: se le vendan los ojos a uno de los alumnos y se le sitúa en una de las esquinas del aula. El resto deberá respartirse por cualquier sitio de la sala sin moverse del lugar que están ocupando. El jugador que lleva los ojos vendados dirá el nombre de alguno de los jugadores y el alumno nombrado deberá hacer sonido en una superficie cercana. El niño con los ojos vendados deberá llegar hasta su compañero siguiendo el rastro del sonido

Duración del juego: sería bueno que todos los alumnos participasen como jugador con los ojos vendados.


Congelados

Material necesario: un reproductor

Descripción del juego: el profesor pone una música que no sea muy ruidosa. Cuando suene esta música se les pide a los jugadores qhe bailen, salten o corran de forma libre por toda el aula y al ritmo d la música. A cintinuación, el profesor parará la música. En este momento los jugadores deberán quesarse quietos manteniendo la misma posición que cuando acabaron. Si alguno de los alumnos se ha movido será eliminado del grupo.

Duración del juego: será tan largo como deseen los niños.


Sentir el ritmo

Descripción del juego: los niños se sentarán en círculo. El profesor pedirá a uno de ellos que piense en un ritmo sencillo y que, sin decir nada, reproduzca con golpecitos el ritmo sobre la espalda del compañero que se siente a su lado. Éste hará lo mismo con el ritmo que haya percibido en la espalda del compañero que tenga al lado y así sucesivamente. El juego debe continuar hasta que se llegue al último jugador. Éste reproducirá con palmas el ritmo que le ha llegado y el resto de alumnos deberá compararlo con el ritno inicial.

Duración del juego: hasta que se vea que la atención de los alumnos decae.


Dibuja la música

Descripción del juego: con el tempo de el invierno, de las cuatro estaciones de Vivaldi, se les pedirá a los alumnos que pinten aquello que creen que está representando la música que escuchan. Al acabar se  compararán los dibujos de los alumnos y se les pedirá que cuenten que han dibujado.


Juego de memoria

Con el papel se hacen fichas de tamaño similar y con ellas se hacen parejas. Si hacemos parejas con las figuras de notas, a una pondremos el nombre de la figura y a la otra ficha el dibujo. Después se "plastifican" por ambos lados, de esta manera *durarán más tiempo.

Dependiendo del nivel que tengan se van añadiendo parejas. Primero sólo las figuras de las notas (redonda, blanca, negra y corchea), después añadir las notas Do, Mí y Sol.
El juego es sencillo, se ponen en el suelo, o bien sobre una mesa todas las fichas con las que vamos a jugar hacia abajo, y los niños, por turnos, van levantando dos fichas, si forman una pareja se la quedan y vuelven a levantar 2 fichas, si no forman pareja, pasa el turno al siguiente jugador.


Audición de acordes mayores y menores

Objetivo
Que los niños empiecen a distinguir entre los acordes mayores y los menores mediante la escucha de los mismos, desarrollando así el sentido del oído musical.

Actividades
Se tocarán al piano diferentes melodías construidas sobre acordes mayores y menores intentando que suenen lo más alegre o tristes posibles.
Los niños deberán marcar en la ficha (adjunta a continuación) si lo que escuchan tiene que ver con algo alegre o con algo triste, distinguiendo así si el acorde es mayor o menor.


El juego de las sillas

Objetivo
Que los niños asimilen la música y el silencio mediante el movimiento corporal jugando a la vez.

Actividades
Se pone un corro de sillas, pero podremos una silla menos de los niños que tengamos en el aula. Pondremos la música, y los niños deberán bailar alrededor de las sillas al ritmo de la música. Cuando la música pare, los niños deberán sentarse en una de las sillas. El niño que se quede de pie será eliminado del juego.


Juego de los instrumentos


Objetivo

Que los niños diferencien los diferentes timbres de instrumentos mediante solamente la escucha.

Actividades
Se le da a cada niño un instrumento y se les colocará en corro, menos a uno, que se pondrá en el centro y con los ojos vendados. Después, cada niño tocara un poco su instrumento, pero no simultáneamente, sino en orden, y el niño que esté en el centro deberá adivinar que instrumento está sonando.

1 comentari:

  1. Gràcies per esta recomanació. El podré utilitzar per al meu curs de Monitors i temps lliure que estic fent segur que per als més menuts els encanta

    ResponElimina