dilluns, 27 de gener del 2014

La música i els més menuts

Hui en dia la música està introduïnt-se en l'educació dels xiquets en edats preescolars ja que és de gran importància per al seu desenvolupament intel·lectual, auditiu, sensorial, del parlar i motriu.

La música és un element fonamental en la primera etapa del sistema educatiu. El xiquet comença a expressar-se d'altra forma i és capaç d'integrar-se activament en la societat, ja que la música els ajuda a conseguir autonomia en les seues activitats habituals.

Aquest art, a més a més, té el do d'acostar a les persones. El xiquet o xiqueta que viu amb contacte amb la música aprén a conviure de millor forma amb altres xiquets. A aquesta edat, de xicotets, la música els encanta; els dóna seguretat emocional, confiança perque es senten compresos al compartir cançons.

Com ja hem dit abans, amb la música l'expressió corporal del xiquet es veu més estimulada. Utilitzen nous recursos ja que intenten adaptar el seu movimient corporal als diferents ritmes d'una obra, contribuint així a potenciar el control rítmic del seu cos, ajudant-los així a millorar la seua coordinació i a combinar diferents tipus de conductes.

Hen de indre en compte que l'educació musical comença sobre tot a casa, moltes vegades per instint, però ràpidament percebem l'estimulació que la música proporciona al bebé (com ja hem dit abans, que ajuda gratament al seu desenvolupament). 

Tenim per exemple, l'efecte Mozart. Estudis científics han demostrat que certes obres d'aquest compositor influeixen en el comportament del bebé, proporcionant a l'infant major desenvolupament intel·lectual i creatiu. Aquest efecte sol començar a tindre eficàcia a partir de la setmana vint de gestació, per tant, la música de Mozart és també molt recomanable per a les embarassades.

Podem trobar molts exemples de grans músics i intel·lectuals que van començar la seua educació musical en edats preescolars i que inclòs rebien estímuls musicals quan encara estaven al ventre de la mare. Com no fer referència al ja nomenat Wolfgang Amadeus Mozart, que als cinc anys d'edat ja composava xicotetes peces per a piano; o al mític Beethoven, que va realitzar la seua primera actuació als set anys i la seua primera composició als onze. Frans Liszt, que va començar a composar als huits anys, o Joseph Haydn, que amb la mateixa edat estava contractat en un dels millors cors infantils europeus. 

Per aquestes raons, anime a tots els pares i mares, tios i ties, germans i germanes, a que integren als més menuts en aquest món tan meravellós que és el de la música. 
_________________________________________________________________________________



Hoy en día la música se está introduciendo en la educación de los niños en edades preescolares ya que es de gran importancia para su desarrollo intelectual, auditivo, sensorial, del habla y motriz.

La música es un elemento fundamental en la primera etapa del sistema educativo. El niño empieza a expresarse de otra forma y es capaz de integrarse activamente en la sociedad, ya que la música les ayuda a conseguir autonomía en sus actividades habituales.

Este arte, además, tiene el don de acercar a las personas. El niño o niña que vive en contacto con la música aprende a convivir de mejor forma con otros niños. A esta edad, de pequeños, la música les encanta; les da seguridad emocional, confianza porque se sienten comprendidos al compartir canciones.

Como ya hemos dicho antes, con la música la expresión corporal del niño se ve más estimulada. Utilizan nuevos recursos ya que intentan adaptar su movimiento corporal a los diferentes ritmos de una obra, contribuyendo así a potenciar el control rítmico de su cuerpo, ayudando así a mejorar su coordinación y combinar diferentes tipos de conductas.

Debemos tener en cuenta que la educación musical comienza sobre todo en casa, muchas veces por instinto, pero rápidamente percibimos la estimulación que la música proporciona al bebé (como ya hemos dicho antes, que ayuda gratamente su desarrollo).

Tenemos por ejemplo, el efecto Mozart. Estudios científicos han demostrado que ciertas obras de este compositor influyen en el comportamiento del bebé, proporcionando al niño mayor desarrollo intelectual y creativo. Este efecto suele comenzar a tener eficacia a partir de la semana veinte de gestación, por lo tanto, la música de Mozart es también muy recomendable para las embarazadas.

Podemos encontrar muchos ejemplos de grandes músicos e intelectuales que comenzaron su educación musical en edades preescolares y que incluso recibían estímulos musicales cuando aún estaban en el vientre de la madre. Cómo no hacer referencia al ya nombrado Wolfgang Amadeus Mozart, que a los cinco años de edad ya componía pequeñas piezas para piano, o el mítico Beethoven, que realizó su primera actuación a los siete años y su primera composición a los once. Frans Liszt, que comenzó a componer a los ochos años, o Joseph Haydn, que con la misma edad estaba contratado en uno de los mejores coros infantiles europeos.

Por estas razones, animo a todos los padres y madres, tíos y tías, hermanos y hermanas, que integran los más pequeños en este mundo tan maravilloso que es el de la música.




2 comentaris: